top of page

Brieven uit een Post-Corona-tijdperk

Na het mooie voorstel van onze stadscollega’s van Archief Gent om dagboeken te verzamelen om over 100 jaar terug te kunnen kijken naar deze Corona crisis willen wij vanuit het Foresight team in Gent dit ook aangrijpen om een omgekeerde beweging in gang te trappen. Laten we brieven schrijven naar en over de toekomst. 


Alle grote experten in verschillende domeinen, technologie evangelisten en futuristen praten nu al over “het nieuwe normaal”, het momentum dat Corona ons biedt om onze maatschappij ter herdenken. 


Maar hoe zou zo een nieuwe normaal er kunnen uitzien? Wat kunnen we doen om zo een toekomstbeeld mogelijk te maken, of net vermijden? Daarvoor hebben we niet alleen de mening van experten nodig, maar een veelvoud aan ideeën over de toekomst vanuit verschillende achtergronden. 


Daarom naar iedereen een oproep 


Wat loopt er volgens jou binnen 20 jaar goed, fout, maar vooral anders dan in onze huidige manier van leven? Gebruik je verbeelding om een mogelijke toekomst te verbeelden om zo tot een beter begrip te komen in welke richting we wel en niet willen groeien. 


Postcoronapost moet ons een mogelijke blik op de toekomst geven na de crisis. Schrijf een brief naar jezelf, een geliefde, zoon of dochter alsof die in 2040 leeft en vertel hoe anders het leven was in 2020 in vergelijking met 2040. 


Het Foresight team zal de brieven online verzamelen, categoriseren en analyseren. We gaan op zoek naar welke accenten gelegd worden en wat we hieruit kunnen leren. Nadien bezorgen we een ingebonden papieren versie aan onze archief collega’s om in 2040 terug op te rakelen zodat we kunnen zien hoe dicht of hoe ver we bij bepaalde toekomsten zijn geraakt.


Delen of niet delen

We merken dat veel mensen enthusiast reageren maar eenmaal hun brief af is, ze aan het twijfelen gaan over over die wel goed genoeg is.


Dit is een logische reactie. De brief is namelijk heel erg persoonlijk.


Toch zijn alle brieven die we tot nog toe onder ogen kregen, echt wel mooi en pakkend. En daarom hopen dat elke briefschrijver de stap zet om het verder dan enkel en allen met ons te delen. Want lezen zet aan tot schrijven enzovoort en enkel zo kunnen we een kettingreactie aan brieven teweeg brengen.


Dus hoe deel je jouw brief online?

  1. Gebruik de LinkedIn functie 'artikel' om je brief vorm te geven en online te zetten.

  2. Deel deze dan via een persoonlijk bericht op LinkedIn vergezegld van de hashtag #postcoronapost. Zo kunnen andere briefschrijvers jouw brief makkelijk terug vinden.

  3. Gebruik de link van het LinkedIn artikel om je brief ook te delen op Facebook, Twitter, het intranet op je werk, ... Gebruik daar ook de hashtag #postcoronapost om anderen je brief te laten ontdekken.

Wens je je brief niet online te delen maar wel met ons?


Stuur jouw brief dan naar foresight@digipolis.gent en wij verwerken je brief mee in analyse van alle brieven en de conclusies die we hieruit mogelijk kunnen distilleren.


Hier een voorbeeld:



Dit is het bericht dat Lies plaatste op haar LinkedIn profiel met een persoonlijke boodschap.


Dit is de link naar het online artikel die de volledige brief bevat: https://www.linkedin.com/pulse/brief-aan-nand-en-roel-postcoronapost-lies-van-herreweghe/


Deze laatste link is makkelijk te gebruiken om te delen op Twitter, Facebook, ... of via e-mail.





We helpen je op weg 


1. Gebruik een STEP-analyse om je wereld op te bouwen

Beschrijf eerst voor jezelf hoe die wereld eruit ziet en wat de Sociale, Technologische, Economische en Politieke en mogelijke andere factoren zijn. (STEP-analyse)


 2. Probeer voor jezelf te zoeken op welke boodschap je de nadruk wil leggen. 

Wil jij het hebben over hoe we anders cultuur beleven? Hoe we met een democratie omgaan? Of wat betekent privacy nog in 2040? Een algemeen wereldbeeld verwatert vaak omdat je teveel topics probeert te raken. Door te zoomen op één of een paar aspecten kan je meer impact genereren met je verhaal. 


3. Schets vooral hoe de persoon die je aanschrijft leeft in de toekomst, zonder te hard de context zelf te beschrijven. 

De beleving van het toekomstbeeld heeft vaak meer impact dan de droge beschrijving van het toekomstbeeld zelf. Het kan helpen om dit personage tot leven te laten komen door een persona op te bouwen: Geef je personage een leeftijd, naam, hobby’s, een demografisch profiel, gedrag en een psychisch profiel.


4. Kies de soort toekomst die jij het meest voor ogen hebt.

De Hawaii Research Center for Futures Studies maakt onderscheid tussen vier heel verschillende scenario’s. 

  • Is dit een toekomst van verdergezette groei? Waarin de meeste waarden en normen van onze huidige maatschappij grotendeels gelijk blijven? 

  • Komen wij in een verval terecht na Corona, een maatschappij die ineenvalt onder haar eigen gewicht? 

  • Brengt Corona ons in verval, waar we desondanks de moeilijkheden terug uit geraken en komen tot een nieuwe evenwicht, een nieuw maatschappelijk model 

  • Of gaan we onszelf transformeren tot iets nieuws voor het zover komt? Door kansen te pakken die voorheen niet mogelijk bleken. 




Een overzicht, van alle brieven tot nog toe, hebben we voor jou verzameld op deze pagina.


Veel succes!!!


May The Foresight Be With You!


Martine, Tim, Jef, Pieter-Jan en Diederik


Abonneren op onze nieuwsbrief via deze link. Je vindt Foresight by Digipolis ook op Twitter, Facebook en Instagram.







63 weergaven0 opmerkingen
bottom of page