top of page

URBAN DATA BIRDS

Code op Github

Open biodiversiteit meten in de haven

Urban Data Birds is een internet-of-things project gericht op het monitoren van watervogels, in het geval van Gent de Visdief. Door het opzetten van een eiland in het Houtdok waar deze vogels kunnen nestelen en rusten, creëerden we de ideale omgeving om geautomatiseerd en met behulp van crowdsourcing watervogels te monitoren. 

Het project


Urban Data Birds was initieel een project waarbij we op zoek gingen hoe we zonder specifiek een oplossing te definiëren toch een complexe maatschappelijke uitdaging kunnen oplossen door doorgedreven innovatie via samenwerkingsverbanden. We gingen samen met de stadsecoloog aan de slag rond de topic watervogels gezien deze data vandaag nog door vrijwilligers van Natuurpunt verzameld wordt in het waarnemingen.be portaal. De vraag was hoe we deze specifieke vogel dieper konden monitoren in het Houtdok gebied, waar deze al gezien werd. 

 

Trendwolves, een Gents trendbureau kwam op dat moment ook met de vraag om samen met hen deel te nemen aan Meeting By Design Workshop, een internationaal kamp voor architect en design studenten rond de topic Open Data, gezien zij net een trendonderzoek deden rond The Futures of data. Samen met Dienst Data en Informatie hebben we dan de vraag van de Groendienst gebruikt om op verder te bouwen, samen ook met SoGent die als ontwikkelingsbedrijf van de Stad ook actief zijn in het havengebied. 

 

Voor dit project hebben we samengewerkt met Open Summer of Code, een open source innovatie kamp waarbij 4 studenten op 4 weken de hardware, API en webinterface hebben gebouwd. Nadien gebeurde een handover naar ‘Meeting of Design’ (MEDS) studenten die de hardware op het eiland hebben geïntegreerd en vastgemaakt zodat deze in een juiste hoek naar de zon gericht is. 

 

Het resultaat is een eiland dat een foto neemt van elke watervogel die er op landt. Via een 4G router werd deze data naar een web interface gestuurd waar burgers konden duiden of dit een visdief of andere watervogel was. Bij 5 validaties dat het om de juiste vogel ging werd deze informatiedata automatisch omgezet naar open biodiversiteitsdata.

 

Het heeft ons vooral geholpen om te leren experimenteren met IoT devices in moeilijke omstandigheden, zoals het gebrek aan stroom en dataconnectie, en hoe we snel met verschillende partners in een maand tijd van concept naar een reële proefopstelling kunnen gaan. 

Meer informatie
 

  • Periode: 2017

  • Status: Afgerond 

  • Subsidiecall: Geen

  • Partners: Trendwolves, Dienst Data en Informatie Gent, Groendienst Gent, SoGent, Open Summer of Code, MEDS.

  • Website: GitHub

slack-imgs.jpg

Wil je meer weten?

avatar_green_PJ_520px.png

Contacteer Pieter-Jan Pauwels

bottom of page