top of page

POST FOSSIEL EXPO GENT

Gent zonder fossiele brandstoffen

Wedstrijd en expo in Gent naar analogie met de expo die eerder in Utrecht liep. De kracht van verbeelding was de rode draad om deze expo naar Gent te halen. Het was een eerste kennismaking voor Gentenaars met Gent als post-fossiel vrije stad.  

Het project

 

Negen verbeeldingen van Gent


Wetenschappers waarschuwen er al jaren voor: we moeten van fossiele brandstoffen af. Voor onze gezondheid, voor het klimaat, voor de planeet.

 

Maar wat dan?

 

Dan wordt het spannend. De meesten van ons hebben geen flauw idee van zo’n post-fossiele toekomsten. We kunnen ons er moeilijk iets bij voorstellen. Hoe leeft een stad als Gent zonder uitlaatgassen? Wat hoor je als je door die stille stad naar huis loopt, hoe ruikt de straat als de verbrandingsmotor niet langer bestaat? Wat begint er na het einde van de olie, kolen en gas?

 

We vroegen het aan makers, kunstenaars en architecten. Het startpunt voor de Expo Post-Fossiel.Gent was dan ook: ‘Verbeeld ons jouw stad van de toekomst. Gebruik je fantasie, prikkel, inspireer!’. 

Opzet

 

Wedstrijd en expo in Gent naar analogie met de expo die eerder in Utrecht liep.

De kracht van verbeelding was de rode draad om deze expo naar Gent te halen. Het was een eerste kennismaking voor Gentenaars met Gent als post-fossiel vrije stad.  Op onze projectwebsite maak je kennis met de negen finalisten. Neem een kijkje, en ervaar de post-fossiele stad. 

Output

 

Terugblikkend zijn we tevreden over de Gentse versie van de Post-Fossil City Contest. We inspireerden eenentwintig kunstenaars om hun verbeelding van een post-fossiel Gent te delen, en mochten net geen vijfhonderd bezoekers ontvangen op de tentoonstelling. 


“Vanuit Foresight Gent zijn we sterk overtuigd van de kracht van dit soort benaderingen. Wie alternatieve toekomsten verbeeldt, wordt uitgedaagd om zich open te stellen voor nieuwe vragen, kansen en problemen.” — Joris Wauters

Zo’n benadering is heel waardevol om de stad vorm te geven. Bezoekers van de expositie kunnen een toekomstbeeld niet meer ‘ont-denken’, in de werkelijkheid van vandaag. Zo’n benadering krijgt pas echt waarde als ze doorsijpelt in alle lagen van waaruit de stad bestuurd wordt, van burgers tot ambtenaren, van kunstenaars tot ondernemers. Jurylid en directeur van de Dienst Milieu en Klimaat van Stad Gent, Jorn Verbeeck, gaf alvast het goede voorbeeld. Hij mailde al zijn medewerkers direct na de prijsuitreiking dat ze die middag allemaal een uur vrij konden nemen om de expositie te bezoeken. Weg van de bureaus, en je onderdompelen in de stad van de toekomst. 

 

Zelf leerden we ook veel uit het proces, niet het minst wat de niet te onderschatten organisatorische en logistieke dimensies van dergelijke projecten betreft. Verder deden we een eerste, positieve ervaring op met de invalshoek van de kunsten en konden we ons Foresight-verhaal brengen tot bij burgers en artistieke organisaties die ons nog niet kenden. Hieruit zijn enkele nieuwe samenwerkingen ontstaan.
 

Een expo organiseren vraagt veel werk, veel meer dan initieel ingeschat. Zowel naar werkuren als budget een traject met vallen en opstaan.

Een uitgebreide terugblik op deze wedstrijd en expo lees je via deze blogpost van Joris Wauters.

Meer informatie
 

  • Periode: april-mei 2018

  • Status: Afgerond 

  • Subsidiecall: Geen

  • Partners: Stad Gent Dienst Klimaat, Urban Futures Studio van Universiteit Utrecht

pergola_40640656530_o.jpg

Wil je meer weten?

avatar_green_diederik_520px.png

Contacteer Diederik Decroix

bottom of page