top of page

MUSEUM OF THINGS FOR PEOPLE

Internet-of-Things en interactie onderzoek in musea

Museum of Things for People (MOTFP) is een vooronderzoek naar hoe Internet-of-things technologie en specifieker indoor positionering kan helpen om de interactie met de bezoeker te verbeteren tijdens, maar ook na een museumbezoek. Op één jaar tijd resulteerde dit in een Living Lab rond de Object Stories tentoonstelling van Design Museum Gent. 

Het project


Dit project kaderde binnen een langer Smart Museum traject waarbij het Design Museum Gent de nodige voorbereiding wil treffen in het bouwen van een nieuwe vleugel. De kernvraag hierbij is hoe je kan zorgen dat je fysieke infrastructuur ook nieuwe digitale toepassingen en interacties blijvend kan accommoderen. Na een eerste strategische traject was het tijd om concreet te onderzoeken binnen de bestaande faciliteiten. Hiervoor werd ingezet op de Vlaamse City-of-Things call, geïnitieerd door toenmalig Minister voor innovatie Muyters en ondersteund door VLAIO en imec.

 

Voor dit project hebben we samengewerkt met drie use-case owners: Design Museum Gent, De Krook en Stad Oostende die de Venetiaanse Gaanderijen beheren voor tijdelijke exposities en die met gelijkaardige uitdagingen zaten. Stad Gent speelde een belangrijke rol in het data en privacy onderzoek, het Foresight team en Digipolis zorgde voor de projectcoördinatie, het technologisch onderzoek, de communicatie en de business case. Na een open aanbesteding kwamen Pozyx en Crunch Analytics uit de bus voor het aanleveren van de hardware, recommendation engine en user-interfaces voor de eindgebruikers. MICT-UGent trok het gebruikersonderzoek en AContrario het privacyonderzoek. 
 

"Van Gent dé technologiehoofdstad van Europa maken, dat is onze doelstelling. MOTFP is een project dat onze doelstelling dicht bij de Gentenaars brengt en een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen District09 en Gentse start-ups." - Sofie Bracke, schepen van Digitalisering

 

Het resultaat was de opzet van een Ultra-Wide-Band systeem, een positioneringssysteem dat werkt op basis van radiofrequenties die tot op 10cm nauwkeurig bewegende sensoren kunnen volgen. Deze sensoren, die bezoekers in het begin van bezoek meekrijgen, staan in verbinding met "ankers", dat zijn de vaste sensoren op de testsite. Aan de hand van triangulatie wordt de locatie bepaald en zo weten we perfect welke route iemand neemt, waar deze blijft stilstaan of zonder veel twijfel voorbij wandelt. 

 

Wie het systeem uitprobeert, krijgt gerichte tips en aanbevelingen voorgeschoteld. Kijk je bijvoorbeeld lang naar de pianobank van Henry van de Velde? Dan krijg je op de tablet aan de balie als suggestie een bezoek aan de Boekentoren. Helemaal weg van Alessi’s vrolijke carrousel La Giostra? Je vindt heel wat design van Alessi in Het Bijhuis.

 

Deze informatie werd gevoed aan een aanbeveling mechanisme die op basis van Open Culturele Data bezoekers kon toeleiden naar andere plekken in de stad. In de toekomst zou dergelijk systeem ook kunnen zorgen voor informatie op maat binnen de musea, zoals een gepersonaliseerde audiogids, maar ook een manier om mensen beter te begeleiden binnen het museum. 

Bekijk hier de presentatie van alle projectpartners die hun bijdrage en learnings aan het MOTFP-project uit de doeken doen. Naast de gebruikte technologie is er aandacht voor het gebruikersonderzoek, het gebruik van data en de impact op privacy. Kortom alle aspecten komen aan bod.

Bekijk hier de keynotes van de inspiratiesessie in de namiddag met keynotes van Tom Palmaerts, Fredo De Smet, Jasper Visser, Jon Stam en Dries Depoorter. Deze studiedag 'Future Of Culture' was een samenwerking met Cultuurconnect als uitbreiding op de projectvoorstelling van Museum Of Things For People. 

Meer informatie
 

  • Periode: 2018-2019

  • Status: Afgerond 

  • Subsidiecall: VLAIO City-Of-Things Oproep 1

  • Partners: Stad Gent, Design Museum Gent, De Krook, Stad Oostende

  • Website: https://motfp.be/

logo-transparant.jpg

Wil je meer weten?

avatar_green_PJ_520px.png

Contacteer Pieter-Jan Pauwels

bottom of page